Om huset

Vårt bygge är nästan en historia i sig och därför presenterar vi det lite mer ingående här.

Ritning av Axel Forssén till lusthus för Föreningen koloniträdgårdar i Stockholm, 1913. (Stockholmskällan, Stockholms stad)
Vi gillar gammalt och vi gillar att bevara. Klassiska kolonistugor är fantastiskt fina tycker vi och det trevligaste är alltid om de går att rädda för framtiden. Koloniområden är en spännande historisk trädgårdsnisch och även om nya områden självklart kan och ska utvecklas i takt med tiden så anser vi att äldre områden är viktiga att ta hand om precis så som de är. Därför är vi ledsna över att stugan på vår tomt inte gick att ha kvar. Men förfallet hade gått för långt och det fanns inget alternativ. Men vi värnar om den gamla traditionen och har konstruerat vår nya stuga med det i åtanke.
.
Kolonistuga från 1921. (Koloniträdgårdsförbundet)

Stugan är byggd i lösvirke med en klassisk regelstomme. Det gamla huset som vi blev tvungna att riva stod på en hemmagjord plintgrund i betong. Den blev utgångspunkten för det nya bygget. För oss är det inte viktigt med ett stort hus. Traditionellt var trädgården huvudsaken på kolonin. Stugorna var små och så får det fortsätta att vara. Det gamla huset hade ingen veranda och var därför ett par kvadratmeter större än vårt nya. Vi valde att bygga med en liten veranda och avstod därför ytterligare lite yta inuti huset. Det kändes trivsamt och traditionellt, samtidigt som det är praktiskt att ha ett litet utrymme under tak där man kan ställa ifrån sig jordiga stövlar och annat som man inte vill ha in i stugan.

Ljugarbänkar på verandan. Mysigt och praktiskt.

Men vår stuga är inte bara traditionell och gammaldags. Den bjuder även på lite speciallösningar. Kolonilotten har två uteplatser. En lite större under vårt gamla äppelträd och en lite mindre i anslutning till vattenkranen. (Inga stugor i området har indraget vatten eller avlopp, alla har varsin kran ute på tomten.) För att göra livet lite enklare och för att sudda ut gränserna mellan ute och inne så valde vi det okonventionella greppet att ha två dörrar på stugan, en till varje uteplats. Det blev oerhört lyckat och vi är väldigt nöjda med den lösningen.

Mitt i bygget. Två dörrar ska det bli.

Stugan ska bli ljust gul, med vita knutar och foder. Dörrar och fönsterluckor ska bli kromoxidgröna. Taket är svart papptak, vilket är det vanligaste i området. Den gamla stugan var vit med grön dörr när vi tog över den. Vi gillar färgsättningen vi har valt, det blir harmoniskt och fungerar fint tillsammans med växtligheten. Vi bygger stugan med ordentlig isolering och drar in el. Det känns roligt att kunna använda lotten både tidigt och sent på säsongen och då är en isolerad stuga med uppvärmning ett måste.

Skymning bakom staketet. Med lite god vilja kan man ana förrådet bakom häcken.

Ett litet förråd har vi också placerat på lotten, närmast häcken ut mot gångvägen. Det kändes som den naturligaste platsen. Min man tycker att det är i minsta laget och det har han förmodligen alldeles rätt i. Men det var samma sak igen, för mig var det viktigt att anpassa byggnader och proportioner efter hur kolonilotten faktiskt ser ut och hur den har använts historiskt. Inte efter hur många kvadratmeter som regelverket möjligen kan tillåta. Jag får helt enkelt anpassa mitt verktygsförråd och min ”maskinpark” efter hur verkligheten råkar vara beskaffad. Men visst… nog kan det hända att jag får anledning att ångra mig, kanske tidigare än jag själv anar.