Nytt och annorlunda! Vi talar förstås om iris från Frankrike

Oj, vad tiden går fort när man har roligt! Och det har vi just nu. Det arbetas intensivt både med irisbutiken och med rabatterna på kolonin. Alla våra iris har blommat över förväntan under en mycket lång period. Först ut är förstås små dvärgirisar och de mellanstora sorterna. Men den senaste månaden har vi avjutit de största, de som kallas ”Tall Bearded” på engelska. Här är det ’Sur la Plage’ från år 2017 som blommar vackert.

’Sur la Plage’. En unik fransk nyintroduktion från 2017. Liknar inget annat!

En annan mycket fin nyhet från år 2013 är den annorlunda ’Un Peu Fou’. Det betyder ”lite galen” på franska och nog kan man hålla med om det alltid! Detta är en iris som blommar länge och tacksamt hos oss. Och den syns! Många besökare har stannat till och undrat vad det är för en annorlunda iris.

Söt och annorlunda! ’Un Peu Fou’ – en fransk godbit.

Färgerna blev lite märkliga i skuggan, men den här bilden får vara med ändå. Här nedan syns ’Infusion Tilleul’, som är något så annorlunda som ett försök till en grön amoena. (En amoena är en iris med vita standards, dvs upprättstående kronblad, och färgade falls, dvs hängbladen på blomman.) Färgnyanserna är riktigt, riktigt annorlunda med standards i en gråvit eller lavendelvit nyans och falls i gulbrunt med dragning åt grönt. Återigen en fransk iris, denna introducerades på marknaden år 2014.

I bakgrunden syns ’Thornbird’, en gammal trotjänare från 1988, som inte har slagit igenom riktigt i Sverige ännu. Men nu börjar den upptäckas och det tycker vi är väldigt roligt! Även denna har annorlunda, trendiga färger som drar mot beige/gult/gröngult. Men det allra häftigaste är kanske de långa skäggen i senapsgult som är förlängda med lila ”horn”, som sträcker sig långt ut på blomman.

’Infusion Tilleul’ med kompisen ’Thornbird’ i bakgrunden. Två irisar som fortsätter på temat Annorlunda!

Självklart finns alla dessa irisar – och nästan 200 till – att köpa i vår nystartade irisbutik på webben. Om bara några veckor börjar höstens leveranser från odlare runt om i Europa och USA. Häng med oss då och hitta dina favoriter för en blommande rabatt nästa säsong!

https://irisparadiset.se/

Lämna ett svar

5 × fyra =