Sensommar = planering av irisrabatter!

Sommaren har nätt och jämnt tagit slut. Men ändå är det hög tid att planera för våren och få ner allting i jorden som ska blomma under nästa säsong. Och visst är det härligt att drömma?! Visionerna man har för sin trädgård är nästan halva nöjet! All denna planering, allt detta skapande i tanken. Vi är nog många trädgårdsnördar som håller oss uppe under vintern tack vara våra drömmar om kommande somrar. Och nu är det dags att skapa paradiset för våren 2019!

En blandad rabatt när den är som allra vackrast! Iris, pioner och allium trivs fint tillsammans.
På kolonin odlar vi förstås massor av olika grönsaker, blommor, träd och buskar. Men det har ju redan framgått att hjärtat klappar lite extra för just iris. I vår webbutik säljer vi skäggbärande iris av olika storlekar och så här års får vi leveranser direkt från våra odlare runt om i världen, för vidarebefordran till våra kunder. https://irisparadiset.se/

’Sharp Dressed Man’ (Johnson 2010), en av alla läckra amerikanska irisar i sortimentet hos IrisParadiset.
Iris är ju egentligen ett väldigt vidlyftigt begrepp som kan innefatta flera olika saker. Irissläktet är uppdelat i olika grupper utifrån vissa egenskaper. Den grupp vi koncenterar oss på hos IrisParadiset är den som innefattar skäggbärande iris, närmare bestämt Iris x germanica (barbata). Flera synonymer finns, t.ex. tyskiris eller trädgårdsiris. Det som ibland lite slarvigt kallas skäggiris innehåller ju mer än det många först tänker på: den största sortens trädgårdsiris. Man gör ytterligare indelningar utifrån storleken. Svenskan saknar tydligt definierade klassificeringar och man använder istället ofta de engelska uttrycken. Hos IrisParadiset nöjer vi oss med tre olika indelningar. Dvärgiris kallar vi de minsta skäggbärande irisarna (på engelska Miniature Dwarf Bearded, max 20 cm höga, och Standard Dwarf Bearded, 20-40 cm höga).
Så söt och fräsch i vårrabatten! ’Dedicated’ (Black 2011).

Nästa grupp kallar vi Intermediates (på engelska Intermediate Bearded) som blir 41-70 cm höga. Något riktigt bra namn på svenska för dessa finns egentligen inte, utan det vanligaste är att man använder det engelska uttrycket. Eller helt enkelt ”mellanstora iris”.

’Dazzling’ – en urläcker iris i mellanstorlek (Black 2008).

Gruppen med de största irisarna kallas på engelska Tall Bearded iris och det är i regel den gruppen man avser när man på svenska talar om trädgårdsiris – eller bara iris, kort och gott. Tall Bearded har en höjd på 70 cm eller mer. I Sverige blommar dessa i maj och juni.

’Ma Veronique’ – en Tall Bearded som blir ca 80 cm hög. Pampig och vacker! (Cayeux 2015)
Både intermediates och dvärgiris är lite styvmoderligt behandlade grupper. Många samlare riktar helt in sig på de största sorterna och ägnar inte de övriga särskilt mycket uppmärksamhet. Det är naturligtvis inte så konstigt, med tanke på att det finns så ofantligt mycket att samla på enbart inom gruppen Tall Bearded. Man kan behöva begränsa sig på något sätt och att avgränsa storleksmässigt är ett naturligt steg att ta. Men det är ändå lite synd tycker vi. Både dvärgiris och intermediates finns i regnbågens alla färger och har ofta häftiga kombinationer av kulörer på en och samma blomma. Här är ett litet axplock av godbitar i den minsta storleken, som alla blommar tidigt på våren. Om de köps och planteras under tidiga hösten får man en underbar blomning bara några månader senare.

’Tickety-Boo’ (Niswonger 2001). Spännande och annorlunda dvärgiris.
Dvärgiris ’Devil’s Night’ (Keppel 2007) ger dramatisk kontrast i rabatten!
’Banded Tiger’ (Schmieder 2005). En urläcker dvärgiris med s.k. plicatamönster.
Även iris av mellanstorlek, s.k. intermediates, är ganska okända för många. De överlappar blomningen hos dvärgiris och de största irisarna och är därför mycket användbara. Att kombinera alla tre varianterna ger rabatter som blir otroligt vackra under hela våren och försommaren.
I alla kategorierna går det att hitta både prisvärda sorter som man har råd att slösa med, men också exklusiva nyheter som ofta är väldigt intressanta för samlare. För det är ju också en annan härlig sak med iris – det finns något för alla! Iris är underbart i stora sjok, men en pampig, stor iris kan mycket väl stå som ett smycke i ensamt majestät. Hos IrisParadiset har vi en stor prismässig bredd och vad man än letar efter så kan man hitta det hos oss. Vi tycker också att det är väldigt roligt att få ge oss ut på detektivuppdrag och försöka hitta just de irisar som står högst upp på våra kunders önskelistor!

’Death By Chocolate’ (Bianco 2002). Dvärgiris, 30 cm hög.
’Man’s Best Friend’ (Black 2008). Intermediate, 65 cm hög.
’Petticoat Shuffle’ (Schreiner 2010). Tall Bearded, 85 cm hög.
’Space Signal’ (Keppel 2018). Tall Bearded, 95 cm hög, som förutom i USA bara finns hos IrisParadiset i hela världen. Unik!

Lämna ett svar

18 + 3 =