The American Dykes Memorial Medal

’Haunted Heart’ – en underbar iris i säregna rosa/violett/grå toner.

Det här blir ett riktigt nördigt iris-inlägg, men jag är lite ”starstruck” just nu och kan inte låta bli. The American Iris Society delar varje år ut det prestigefyllda priset The American Dykes Memorial Medal (eller ”Dykes Medal” helt enkelt) till den allra bästa och finaste irisen från en amerikansk förädlare. (Andra delar av världen har sina egna motsvarigheter.) Och häromdagen fick vi veta vem som fått den stora äran i år.

’Babbling Brook’ – den allra första irisen från Keith Keppel som vann Dykes Medal år 1972.

Min absoluta favorit-förädlare Keith Keppel vann förtjänstfullt – igen – med sin underbara iris ’Haunted Heart’. Det är inte första gången precis. Keith Keppel korsade sin första iris år 1954. Den första irisen han introducerade på marknaden var ’Humoresque’, 1962. Han har hållit på ett tag…! Första gången han vann Dykes Medal var faktiskt redan 1972 med ’Babbling Brook’. Därefter dröjde det ett tag, men på senare år har vinsterna ramlat in i tät följd.

’Sea Power’ – en enormt vacker, rent blå iris.

2004 ’Crowned Heads’, 2006 ’Sea Power’, 2011 ’Drama Queen’, 2012 ’Florentine Silk’, 2015 ’Gypsy Lord’ och 2017 vann han med en fantastisk luminata; ’Montmartre’.

’Florentine Silk’ – en populär iris i läckra färger.

Keith Keppel har blivit en nära och fin bekantskap som jag värderar oerhört högt. I vår irisbutik har vi flera nyintroduktioner från honom som vi får hit genom ett unikt specialavtal. Med ålderns rätt så har han slutat exportera och hans nyaste irisar går därför bara att köpa i USA. Så det dröjer i regel ganska många år innan vi får se dem ute i Europa och det är förstås inte alls säkert att alla hittar hit.

’Montmartre’ – nästan självlysande och alldeles, alldeles fantastisk!

Men han gör ett undantag för oss och som enda butik i hela världen utanför USA kan vi erbjuda några splitter nya varianter från 2018. Vi är så otroligt glada för detta! Till våren kan man se dem blomma på kolonin så klart!

Då ska vi också se till att få hem några av årets vinnare av Dykes Medal: ’Haunted Heart’!

 

’Montmartre’ igen – vacker så att det nästan gör ont!

Samtliga bilder i det här inlägget är lånade från hemsidan som tillhör The American Iris Society.

Lämna ett svar

åtta + femton =